Globalisering, fattigdomsminskning och ekonomiska rättigheter

Många studenter i globala studier är intresserade av globala mänskliga rättigheter, särskilt ekonomiska rättigheter, och de motsätter sig ofta globalisering eftersom de tror att den har orsakat en ökning av fattigdomen i världen, särskilt när industrialiseringen och kapitalismen spred sig.[1] Ändå visar de flesta studier på betydande minskningar i fattigdom under perioden av industrialisering, kapitalism och globalisering. Den globala fattigdomsgraden beräknas ha sjunkit från över 90 procent av världens befolkning 1820 till 51,3 procent 1992. Under ungefär samma period mer än fördubblades medellivslängden, från 26 år 1820 till 60 år 2002 .

Samtida studier av fattigdom definierar det vanligtvis som andelen hushåll som lever under en viss inkomst; detta kallas fattigdomsgränsen. Världsfattigdomsgränserna mäts vanligtvis till någonstans mellan $1,00 och $3,00 per person och dag. För att jämföra fattigdomsnivåer mellan länder omvandlas hushållens inkomster vanligtvis till en gemensam valuta med hjälp av köpkraftsparitetsväxelkurser (PPP). PPP beräknas genom att jämföra kostnaderna för likvärdiga “korgar” av varor som bostäder, mat och kläder i olika länder. Till exempel, 2007 uppskattades Kinas bruttonationalinkomst per capita i US $ till 2 360 $, men dess PPP per capita var 5 370.

Världsbankens beräkningar visar att med en fattigdomsgräns på 1,25 USD per dag minskade procenten av världens befolkning som lever i fattigdom mellan 1981 och 2005 från till 51,8 till 25,2. Med en fattigdomsgrad på 2,50 USD per dag var minskningen från 74,6 procent av världens befolkning till 56,6 procent. Ändå, även om man använder de mest optimistiska siffrorna, levde 322 miljoner människor under WB 1 $ per dag fattigdomsgränsen år 2000; 600 miljoner levde under 2 USD per dag och 1,2 miljarder under 3 USD per dag. Med 2,50 USD per dag som riktmärke var majoriteten av världens befolkning, 56,6 procent, fortfarande fattig 2005.

Fattigdomsgraden varierar dock ganska drastiskt mellan olika regioner. I vissa regioner har den absoluta fattigdomen minskat sedan 1980, medan den i andra regioner har ökat något. Tabellen nedan visar siffror för världens fattigdom i procent av befolkningen per region 1981, 1990, 1999 och 2005 på nivåerna 1,25 och 2,50 USD per dag, även om dessa siffror inte tar hänsyn till prishöjningar på mat och bränsle sedan 2005 eller 2008. -9 finanskris.

Den största minskningen av fattigdomen från 1981 till 2005 var i Östasien och Stillahavsområdet, inklusive Kina. Fattigdomen minskade också i Sydasien som region, i Indien och i Latinamerika och Karibien. Däremot steg fattigdomsgraden i Östeuropa och Centralasien under 1990-talet men började minska igen under 2000-talet. I Afrika söder om Sahara ökade fattigdomen mellan 1981 och 1999, men började sjunka på 2000-talet. Dessa regionala siffror visar att globaliseringen inte har en enhetlig “global” effekt; nationell historia, interna politiska krafter och aktuell offentlig politik måste beaktas när man försöker fastställa globaliseringens konsekvenser för en viss region eller land.

Frågan är då vad som orsakar antingen ökning eller minskning av fattigdomen? Vad blir den sannolika effekten av globaliseringen i framtiden och vilka andra faktorer än globaliseringen kommer att bidra till den effekten? Det är frestande för studenter i globala studier som motsätter sig globaliseringen att tillskriva globaliseringen all försämring av ekonomiska rättigheter och alla förbättringar till motståndet mot den. Men länder som inte deltog i globaliseringen klarade sig generellt sett sämre än länder som deltog. I kombination med lämpliga offentliga policyåtgärder förbättrar globaliseringen de ekonomiska mänskliga rättigheterna för många hundratals miljoner människor.

Leave a Comment